Jongeren en geld

Hoe geven jongeren geld uit? Jongeren van 12 tot en met 14 jaar, zijn op een andere manier met geld(zaken) bezig dan 18-plussers).  De 18-plussers geven geld uit om leuke dingen te kunnen doen. Het is belangrijk om overzicht te houden. Hoeveel geef je nou eigenlijk uit? Is het belangrijk wat je koopt? Heeft het een bepaalde waarde voor jou? 

Overzicht
Overzicht op je geldzaken is belangrijk. Zo kun je zien wat je hebt uitgegeven en hoeveel je hebt uitgegeven. Je kunt bijvoorbeeld je brieven van de bank bewaren in een map met verschillende tabbladen (ook handig voor brieven van bijvoorbeeld DUO). In die map kun je ook je contracten stoppen, loonstroken, belasting papieren, contracten van bijvoorbeeld je mobiele telefoon en verzekeringen. Ook kun je jezelf met andere scholieren vergelijken. Wat nog het makkelijkste is, is om een begroting formulier maken. Hoeveel geef je nou uit? Hoeveel komt er nou binnen? Maar, je inkomsten en uitgaven zijn niet elke maand gelijk. Hoe verwerk je dat nou?

 1. Maak voor iedere maand een apart overzicht van je inkomsten en uitgaven. Je weet dus wat je precies uitgeeft in die maand en wat je binnenkrijgt. Je kunt dat dus goed met elkaar vergelijken.
 2. Maak een gemiddelde begroting. Hiervoor bereken je gemiddelde inkomsten en uitgaven per maand. Het geeft een beter beeld van wat je gemiddeld aan iets uitgeeft. Je kunt dit met anderen vergelijken. Is het veel of is het weinig?

Zo kun je dus zien wat je uitgeeft en wat binnenkomt. Je kunt daardoor zien of je iets duurs kunt kopen. Maar is het ook belangrijk wat je koopt? Als het voor jou niet belangrijk is en als je het niet nodig hebt, doe het dan niet. Natuurlijk is jezelf verwennen niet erg, maar ga daar niet te ver mee.

Inkomsten
Hoe kom je nou eigenlijk aan geld? Allereerst kun je geld krijgen van je ouders: zakgeld, kleedgeld en geld om te bellen. Met zakgeld kun je bijvoorbeeld schoolspullen halen, de bioscoop betalen, cadeaus halen, boeken of gewoon sparen! Ook kun je kleedgeld van je ouders krijgen. Dit spreekt voor zich. Dat wil zeggen, het aantal geld dat je krijgt van je ouders om kleren te kopen. Bijvoorbeeld: een winterjas, nieuwe sokken enz. Met geld om te bellen krijg je bijvoorbeeld geld om je beltegoed te kopen of om een abonnement te betalen. Ook kun je geld krijgen als je gaat werken. Ook kun je extra geld krijgen. Je kunt je spullen verkopen via Marktplaats of op een rommelmarkt. Je kunt ook belanggeld terugvragen als je een bijbaan hebt of in de vakantie hebt gewerkt. Maar je krijgt ook studiefinanciering. Dit gebruik je om je schoolgeld te betalen of bijvoorbeeld je nieuwe computer.

Uitgaven
Waar geef je je geld aan uit? Je kunt op verschillende manieren je geld uitgeven: contant, pinnen, met een creditcard, internetbankieren, iDeal, acceptgiro, automatische incasso of via je mobiele telefoon. Als je via internet koopt, hoef je niet naar de winkel. Dat is een voordeel. Maar ook moet je kijken of de site wel betrouwbaar is. Ook moet je kijken of het een waarde heeft voor jou. Je moet het kunnen vergelijken. Vind jij tien euro juist veel of te weinig? Voor iedereen heeft geld een andere waarde. Veel jongeren laten zich verleiden. Wil je het product echt hebben? Wat gebeurt er als je het koopt? Kun je zonder het product leven? Kun je het überhaupt betalen? Kun je je geld beter uitgeven aan belangrijkere dingen? Hier een paar tips:

  • Laat bijvoorbeeld eens een keer je pinpas thuis, zo bespaar je heel wat geld!
  • Wacht een dag voordat je iets koopt. Kijk dan of je het nog steeds wil hebben.
  • Zie je een mooie aanbieding? Ga het uit de weg, meestal denk je er dan niet meer aan. En heb je het waarschijnlijk ook niet hard nodig. money-2418 jaar en nu?

Als je 18 wordt, ben je meerderjarig. Je bent nu zelf verantwoordelijk voor je financiële gebeuren. Je sluit je zorgverzekering af als je 18 wordt, dit is verplicht! Je moet dan geld betalen voor je zorg, maar je krijgt er ook een toeslag voor terug. Als je 18 wordt, krijgen je ouders geen kinderbijslag meer. De studiefinanciering gaat drie maanden na je geboortedatum in. Je hebt recht op studiefinanciering als je een voltijdsopleiding volgt, ook als je daar op hogere leeftijd aan begonnen bent. Hoeveel krijg je dan en hoe lang? Dat hangt er onder andere van af van de opleiding die je volgt en of je thuis woont of juist op jezelf. Ook kijken ze naar wat je ouders verdienen. Studiefinanciering krijg je niet automatisch. Dit moet je zelf aanvragen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Je kunt er ook een lening afsluiten, zodat je meer te besteden hebt. Na je studie moet je de lening wel aflossen. Begin op tijd met het aanvragen van je studiefinanciering! Dit zijn bijvoorbeeld de uitgaven die je zelf moet betalen als je 18 jaar bent:

  • Opleidingskosten (lesgeld).
  • Studieboeken en overige materialen.
  • Als je op kamers gaat, je eigen woning betalen met o.a. huur, boodschappen en energie.
  • Sporten, uitgaan en vakanties.
  • Je studieschuld.Kortom: wees verstandig en geef niet te veel uit aan domme dingen! Geld is belangrijker dan je denkt
    .

   Schermafbeelding 2016-09-06 om 16.07.39

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *