Leefomstandigheden van koffieboeren in Oeganda

 

Oeganda is een land in Afrika dat ligt op de evenaar. De hoofdstad van Oeganda is Kampala. Oeganda is een Republiek. Oeganda telt zo’n 38.319.241 inwoners. Veel mensen in Oeganda spreken Engels. Meer dan 80% van de beroepsbevolking is werkzaam in de landbouw. In dit artikel komen jullie meer te weten over de leefomstandigheden van de koffieboeren in Oeganda. Wat doen zij precies en komen zij rond met het geld dat zij verdienen? Kunnen de kinderen van de boeren bijvoorbeeld naar school toe enz.
In Oeganda verwerken de koffieboeren 24.000 metrisch ton per jaar. Oeganda staat daar mee op nummer 55 van de wereldranglijst. Koffie vormt al jarenlang het belangrijkste exportproduct van Oeganda; na Ethiopië is Oeganda de grootste Afrikaanse exporteur. 

Fairtrade
Het allereerste fairtrade product was een pak koffie. Er zijn meer dan 730.000 Fairtrade gecertificeerde koffieboeren in 31 landen.  In Oeganda zijn er 7 producenten die gespecialiseerd zijn in fairtrade producten. Fairtrade producten dragen bij aan betere werk- en levensomstandigheden voor boeren en hun families in ontwikkelingslanden. Maar hoe werkt fairtrade? Koffie is één van de belangrijkste landbouwproducten op de wereldmarkt. Koffie telen is erg arbeidsintensief. Het levert weinig winst op. De oorzaken hiervan zijn:

 • Speculatie op de financiële markten
 • De beperkte onderhandelingspositie van kleine boeren
 • De negatieve impact van klimaatverandering op koffieoogst.

Koffieboeren zijn overgeleverd aan de onzekerheid van de vrije markt. Bij fairtrade is dat anders. De boeren werken niet alleen, ze zijn verenigd in coöperaties. Dit heeft veel voordelen:

  • De boeren hebben een beter onderhandelingspositie
  • Ze kunnen gemeenschappelijke productie aanschaffen
  • Kennis delen over de koffiemarkt
  • Krijgen toegang tot kredieten

Door het uitwisselen van ideeën, versterken ze elkaarWat een belangrijk onderdeel bij fairtrade is, is kostendekkende minimumprijs. Dit is een soort van vangnet in tijden van lage wereld wereldmarktprijzen. De producentenorganisaties krijgen ‘fairtrade premie’. De boeren bepalen gezamenlijk hoe deze premie wordt gebruikt. Wat kun je bijvoorbeeld doen met fairtrade premie?

   • Drinkwaterputten plaatsen
   • Ziekenhuizen bouwen
   • Investeren in biologische teelt

Wereldwijd zijn er ruim 730.000 fairtrade koffieboeren. Ze produceren 470.000 ton fairtrade koffie per jaar, waarvan 37% ook biologisch gecertificeerd is. Door het stabiele inkomen en de Fairtrade premie, kunnen boeren en hun families zelf werken aan hun ontwikkeling.

Het milieu profiteert er ook van, het bevordert namelijk het behoud van de natuur. Ook wordt er steeds efficiënter met water omgegaan. In Oeganda zijn er verschillende koffieboeren. Zij drogen zelf hun koffiebessen na de oogst. Na het drogen leveren ze de bessen aan hun coöperatie.  De koffieproductie is één van de belangrijkste inkomsten in dit land. Koffie is het bekendste Fairtrade product. Het land is de grootste producent van Robusta koffie, maar ze produceren ook een uitstekende Arabica koffie.

Simon Lévelt en Tierra Nova Fonds
Simon Lévelt BV werkt samen met koffie en thee producenten. Ook bezoekt Simon Lévelt de producenten regelmatig. Wat binnen dit bedrijf erg belangrijk is, is het ontwikkelen van bijzondere kwaliteiten. Het product krijgt daardoor steviger grip op de markt. De financiering van projecten worden ondersteund door het Tierra Nova fond, dat is verbonden met Simon Lévelt.

“Het is mogelijk om koffie en thee op gezonde wijze te verbouwen voor mens en aarde, waarbij de boeren er goed van kunnen leven, nu en in de toekomst.”
– Hans Levelt, voorzitter Tierra Nova Fonds

Simon Lévelt heeft in 2008 besloten om een centrale koffiefabriek te bouwen. In Bugisu (Oost Oeganda), verbouwen kleine boeren biologische Arabica koffie. Ze verwerkten zelf hun koffie, maar dit zorgde niet voor constante kwaliteit. Om deze reden besloten Simon Lévelt en Kawacom gezamenlijk te investeren in een centrale fabriek. Ook worden de boeren getraind in de juiste plukmethode. “Ook leren ze het opzetten van kleinschalige kwekerijen en hoe ze het best biologische koffie kunnen verbouwen. De trainingen worden verzorgd door Kawacom.” Vertelt Sanne Sips. “Kawacom heeft landbouwspecialisten in dienst die de boeren bezoeken en begeleiden bij de koffieteelt. Daarnaast verzorgt Kawacom trainingen in het trainingscentrum dat met een financiering van het Tierra Nova Fonds bij de koffiefabriek in Sipi Falls is opgericht.”  Hierdoor geeft het de koffie een mooiere kwaliteit en krijgt de koffie een hogere prijs voor de boeren.
De bouw van de fabriek en de training heeft ruim twee jaar geduurd.
De andere koffie exporteurs in Oeganda zijn bijvoorbeeld: Kawaocm, Kyagalanyi Coffee, Ugacof, Kampala Domestic Store, Great Lakes, Ibero, Olam, Job Coffee, Lake Land Holdings, Savannah Commodities, Wabulungu Multipurpose, Mbale Importers & Exporters, Nakana Coffee Factory, Bagain, Gumutindo, Victoria Coffees, Coffee Service International, UNEX, Kaweri Coffee Plantation en Pan Afric Impex.

De koffieboeren
In de kwekerij worden koffieplantjes gekweekt. Ze zijn afkomstig uit zaden van koffiestruiken die al een goede oogst geven. De boeren betalen een klein bedrag aan de plantjes. Er wordt hen geleerd hoe zij zelf kleine kwekerijen op kunnen zetten.
Bij de fabriek kunnen de boeren hun oogst verkopen. Ze zijn niet verplicht om aan Kawacom te verkopen, maar wel om een gedeelte van hun oogst aan de hoogste bieder te verkopen. Een koffieboer heeft er al heel wat werk opzitten voordat een koffieplant besjes gaat produceren. Daarna begint het echte werk: plukken, pletten, de pitjes (koffiebonen) uit de bessen halen, wassen, drogen, fermenteren en branden. “Voor één kopje koffie kun je van uit gaan dat er ongeveer 7 gram gemalen koffie voor nodig is. Dit zijn 30 à 40 boontjes. Er zitten 2 boontjes in één bes, dus gemiddeld genomen heb je 15 à 20 bessen nodig.” Aldus, Sanne Sips.
De verweking
Het drogen van koffie gaat op twee verschillende manieren:
1) Mechanisch, in de droger.
2) Op een natuurlijke wijze: onder de zon. Maar wat als het regent? Dan worden de bonen verplaatst onder een groot afdak.
Je hebt een natte en een droge verweking van koffie. Daar zitten veel verschillen in.
Tijdens de natte verwerking worden de bessen geoogst. Na het oogsten vindt er een controle plaats binnen zes uur. Daarna worden de bessen ontpulpt. De bessen worden gefermenteerd, gewassen en gedroogd. Hierdoor heeft de koffie een mooie, frisse, fruitige en verfijnde smaak. Ook krijgt de koffie hierdoor een minder bittere nasmaak.
Tijdens de droge verwerking zoeken de boeren rode, volle, rijpe bessen. Die laten ze in de zon drogen. Hierdoor heb je minder controle op het proces, omdat je op het klimaat vertrouwd. Na het drogen gaan ze 30 tot 48 uur in de droogtrommel.
“De koffiebessen worden binnen acht uur geplukt, daarna moet de koffie worden verwerkt om schimmel tegen te gaan.” Aldus Sanne Sips van Simon Lévelt. “De bonen blijven acht tot tien uur in tanks.” De ideale temperatuur voor het verbouwen van koffie ligt tussen de 17 en 21C.

Feiten over koffie:
– Het woord ‘koffie’ klinkt in bijna alle talen ter wereld ongeveer hetzelfde.
– Het aanbod aan fairtrade koffieproducten is enorm, maar al die pakken en zakken zijn grofweg in te delen in 2 categorieën. Ongeveer 70% is arabica koffie. De overige 30% robusta, een bonensoort die bitterder smaakt en 50% meer cafeïne bevat.

Conclusie:
Hun inkomsten verkrijgen de boeren door hun koffie te verkopen aan koffie exporteurs en/of op de markten. De prijs die zij ontvangen is afhankelijk van de wereldmarkt, van de dollarkoers, van de kwaliteit van de koffie en de certificering (biologisch, Utz, etc.). Momenteel staat de koffiemarkt op een hoog niveau en zijn de kwaliteitsdifferentials voor goede kwaliteit biologische koffie redelijk hoog, dus hebben de boeren een mooi inkomen. Hierdoor kunnen zij rondkomen met het geld dat zij verdienen. Voor de kinderen van de koffieboeren hebben we in Oeganda momenteel geen bijzondere projecten lopen. Op dit moment financiert het Tierra Nova Fonds (waar Simon Lévelt mee samenwerkt) de bouw van een school voor kinderen van koffieboeren in Ethiopië.
Ook heeft Tierra Nova een lokale school en tandartskliniek gerealiseerd.

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.