Zij gebruikten geweld om hun broertje/vriend te helpen


DE ZITTING

Wie: Dennis en Niels
Wat: openlijk geweld
Waar: rechtbank Zwolle

De zaak tegen Dennis (19) en Niels (21) gaat over openlijk geweld. De ouders van de jongens zitten in de zaal, het slachtoffer: meneer Bekman, zijn familie, een politieagent en een mevrouw van slachtofferhulp. Het incident gebeurde in de buurt van het Twistvlietpad in Zwolle. Diezelfde dag dat het incident gebeurde, was ook het Stadshagenfestival. Meneer Bekman was daar vrijwilliger. In de feesttent ging het al mis, er werd daar gegooid met drank. Het broertje van Dennis ging eerst weg, toen de andere twee jongens. De jongens gebruikten openlijk geweld tegen meneer Bekman. Het broertje van Dennis was het incident begonnen dicht bij het Twistvlietpad. “Ik was licht aangeschoten toen het allemaal gebeurde”, vertelt Dennis. Niels weet vrij weinig van de situatie af, waarop de rechter hem aanspreekt: “jij weet niet veel meer.” Niels antwoordt daarop dat het een hele tijd geleden is. Ik geef hem geen ongelijk. Door dit incident eist meneer Bekman een schadevergoeding van €1316,62. Dat is €716,62 aan materiële schade (denk hierbij aan eigen risico, kapotte telefoon, rit in de ambulance etc.) en €600 aan meneer Bekman zelf (meneer heeft een fysiek letsel overgehouden; last van linkeroog, blauwe plekken). “Ik vind het een flink bedrag”, zegt Dennis. Ook vult hij nog aan “ik heb hem op zijn rechterwang geraakt en meneer heeft last van zijn linkeroog.” “Ik vind het bedrag oneerlijk”, zegt Niels. Niels heeft zelfs nog contact met meneer Bekman opgenomen via Facebook Messenger, maar nooit antwoord heeft gehad. Meneer Bekman beweert zelf dat hij de jongens niet kon vinden via social media.

Dennis krijgt een werkstraf als hij veroordeeld zou worden, hij hoopt natuurlijk op vrijspraak.
Niels heeft een reclasseringscontract gehad. Hij heeft al eerder een werkstraf gehad vanwege diefstal. Bij veroordeling kan hij zijn toekomstige baan tot beveiliger wel vergeten.

Het broertje van Dennis is die week daarvoor bij de kinderrechter geweest, omdat hij minderjarig is. Zijn schadevergoeding is toen afgewezen. Een passende straf voor de jongens volgens de officier van justitie is een taakstraf 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. En een schadevergoeding van in totaal €1095,82. De advocaat van Dennis is het er niet mee eens, ze vertelt: “als het bij het broertje van Dennis is afgewezen, moet dat bij Dennis ook.” De advocaat van Niels wil vrijspraak, hij vertelt: “als het in het ene geval niet kan, dan ook niet in het andere geval.”

De directe straf van de rechter luidt als volgt: Dennis en zijn broertje zijn schuldig aan openlijk geweld. Niels is vrijgesproken. Dennis krijgt een werkstraf van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De rechter vertelt er wel bij “doe je het niet goed? Dan moet je 20 dagen blijven zitten.”

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.