Online marketing

Online marketing is de verzamelnaam voor het onder de aandacht brengen van bedrijven, producten en diensten via internet. Online marketing wordt ook wel internet marketing genoemd. De bekendste vormen van online marketing zijn: het adverteren(afbeeldingen met tekst als advertentie), zoekmachinemarketing, e-mailmarketing, weblogmarketing en affiliate marketing.

De opkomst van online marketing heeft er voor gezorgd dat professionele marketing toegankelijker is dan ooit. Ieder jaar worden er nieuwe manieren van online marketing bedacht, hierdoor gaat de ontwikkeling sneller. Ook geeft het veel mogelijkheden voor bijvoorbeeld kleine bedrijven en zzp’ers.

Wat is online marketing

Bij online marketing gaat het er om dat alle vormen van het in de markt zetten van een product of dienst met behulp van internet gaat. Bedrijven willen het onder de aandacht brengen. Bedrijven hebben als doel dat klanten: een product kopen, een abonnement afsluiten, inschrijven voor een cursus, een offerte aanvragen etc.

Verschillende methodes

In de online marketing heb je verschillende methodes en mogelijkheden:

 • zoekmachine optimalisatie (SEO);
 • social media marketing;
 • e-mail marketing en nieuwsbrieven;
 • video marketing;
 • webshops en e-commerce;
 • display advertising.

Daarnaast zijn er nog meer verschillende methodes en mogelijkheden. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Elk jaar worden er weer nieuwe manieren bedacht om internet in te zetten voor promotie, distributie en verkoop.

Voordelen en nadelen online marketing

Waarom zou je als bedrijf voor online marketing moeten kiezen ten opzichte van andere vormen van marketing (of offline marketing)?

 1. De online markt blijft groeien. Er komen elk jaar weer nieuwe methodes en ontwikkelingen bij. De activiteit van internetgebruikers neemt toe.
 2. Het is gemakkelijker.
 3. Online is het mogelijk om gerichter een doelgroep te kunnen bereiken.
 4. Het is goedkoper.
 5. Er zit er geen bepaalde tijd aan vast.

Waarom zou je het als bedrijf niet moeten gebruiken?

 1. Het kan als opdringerig en irritant worden ervaren.
 2. Er is veel concurrentie.

Als je als bedrijf online marketing wil toepassen, kijk dan wat het handigst is voor jouw bedrijf. Welke doelgroep trek je aan en zorg er voor dat een reclame niet te veel om aandacht schreeuwt. Kijk wat de juiste aanpak is van het realiseren van je marketingdoelen voor jouw bedrijf.

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *