Wat is Fairtrade?

We hebben allemaal wel eens gehoord over Fairtrade, maar wat is het nou precies en hoe gaat het eigenlijk in zijn werking? Want we willen toch allemaal voedsel voor een eerlijke prijs?

Fairtrade bestaat sinds 1959, al best een lange tijd. De winst van Fairtrade is om een beter leven voor de mensen te maken met wie zij samenwerken. De start van het fairtrade keurmarkt werd als eerste gelanceerd door Max Havelaar. Vanaf dat moment kon iedereen zien dat boeren en verwerkers een eerlijke prijs kregen voor hun producten.

Missie

Fairtrade is de enige ‘not for profit’ merk in de Nederlandse supermarkt. Ze werken nauw samen met boeren en producenten in de werelddelen Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De missie van Fairtrade is dan ook: eerlijk eten en drinken bereikbaar maken voor iedereen door het ontwikkelen van lokale handelsketens. Fairtrade is trouwens ook de eerste fairtrade organisatie ter wereld.

For people. Not for profit.

Werkwijze Fairtrade

Verkennen – Het grote doel van Fairtrade is het lokaal verbouwen, bereiden en verpakken van producten. Fairtrade houdt op die manier de waarde van een product in het land van herkomst. De Development Managers zorgen er voor dat ze de juiste partners en verwerkers vinden. Zo begin je zoiets vanuit Nederland.

Samenwerking – Als dat voor elkaar is, gaat Fairtrade op zoek naar lokale samenwerkingspartners die ze kunnen helpen met het ontwikkelen van het proces en productie in het land van herkomst.

Boerencollectief – Fairtrade is op zoek naar boeren die de overstap naar het fairtrade (en biologisch) verbouwen van groente en specerijen willen en kunnen maken. Vervolgens verenigt Fairtrade hen in een collectief.

Training – De boeren krijgen niet zomaar een fairtrade keurmerk. Hiervoor moeten ze trainingen volgen en dan ontvangen ze een certificaat. Fairtrade geeft de trainingen met extra aandacht voor voedselveiligheid.

Missie geslaagd – Zodra het is gelukt om het verbouwen van ingrediënten, de bereiding en het verpakken lokaal te laten plaatsvinden, is de missie van Fairtrade geslaagd. Dan komen de producten per boot aan in de haven van Rotterdam. Daarna nog een rit naar de supermarkt en dan kunnen wij in de keuken aan de slag met de Fairtrade producten!

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *